Ще кілька десятиліть тому неможливо було уявити, що на одній частині увімкненої конфорки плити може знаходитися сире яйце, а на іншій – смажитись яєчня. Демонстрація подібних трюків була під силу тільки ілюзіоністам. Поява електричних плит з індукційним принципом нагрівання зробила неймовірне очевидним
Явище електромагнітної індукції було відкрито Майклом Фарадеєм у 1831 р. Напевно, перші досліди геніального англійця, в яких демонструвалася поява наведеного струму в провіднику, що знаходиться поруч з іншим провідником струму, без прямого з’эднання між ними, «повітрям», багатьом теж здавалося цирковим трюком.
Повинні були пройти десятиліття, щоб електромагнітна індукція в повну силу
запрацювала в трансформаторах і електродвигунах, ставши основою світу електрики.
Перша індукційна варильна поверхня вийшла на ринок ще в 1987 р., але тоді вона так і не знайшла широкого застосування, як через дорожнечу, так і через насторожене ставлення споживачів до нового принципу підігрівання їжі.
Явище електромагнітної індукції було відкрито Майклом Фарадеєм у 1831 р. Напевно, перші досліди геніального англійця, в яких демонструвалася поява наведеного струму в провіднику, що знаходиться поруч з іншим провідником струму, без прямого з’эднання між ними, «повітрям», багатьом теж здавалося цирковим трюком.
Повинні були пройти десятиліття, щоб електромагнітна індукція в повну силу
запрацювала в трансформаторах і електродвигунах, ставши основою світу електрики.
Перша індукційна варильна поверхня вийшла на ринок ще в 1987 р., але тоді вона так і не знайшла широкого застосування, як через дорожнечу, так і через насторожене ставлення споживачів до нового принципу підігрівання їжі.
Масове поширення індукційних кухонних приладів почалось через професійні канали: ресторанний бізнес встановлював високі вимоги до якості і швидкості приготування їжі, і витрати на придбання настільки дорогого обладнання у данному випадку були цілком виправдані. А витрати дійсно були чималими: перші індукційні варильні панелі були в кілька разів дорожче, ніж склокерамічні, при тому, що в них використовувалося одне і те ж скло. Однак згодом індукційні прилади були значно вдосконалені, і сьогодні їх ціна лише ненабагато перевищує ціну склокерамічних варильних панелей.
Індукційні панелі роблять перші успішні кроки і на нашому ринку, впевнено входячи до асортименту продукції практично усіх провідних виробників вбудовуваної кухонної техніки.
Принцип дії індукційного нагріву
У склокерамічних плитах зі звичайною конфоркою (спіральної, стрічкової або галогенною) тепло проходить наступний шлях: спочатку розжарюється нагрівальний елемент конфорки, потім – зона нагріву склокерамічного покриття плити, а вже від поверхні скла нагрівається дно посуду. Індукційна технологія нагріву відрізняється тим, що тепло виникає в самому дні посуду. Звідки воно там береться?
Під скляним покриттям плити знаходиться мідна котушка, по якій протікає
високочастотний електричний струм. Згідно законів, відкритих Фарадеєм, магнітне поле цього струму пронизуючи дно посуду, генерує у ньому
електрический струм. Дно каструлі являє собою не довгий дріт, а диск, тому струми в ньому ходять по колу, а не течуть лінійно. Ці вихрові електричні струми, що крутяться у дні каструлі і розігрівають дно, а з ним і їжу.
Є тільки одна умова, яка повинна в буквальному сенсі «залізно» дотримуватися: для того щоб індукційна конфорка працювала, дно посуду повинне бити виконано з матеріалу з чітко вираженими феромагнітними властивостями. Перевірку матеріалів на наявність таких властивостей робив у дитинстві кожен з нас, коли отримував у руки магніт: до одних предметів він не прилипав, до інших прилипав дуже охоче: це і були предмет из феромагнітного матеріалу. Під великим збільшенням можна було б розглядати в зрізі такого матеріалу області природної намагніченості (домени). У змінному магнітному полі відбувається часта зміна напрямку намагніченості цих областей, завдяки чому в днищі посуду виділяється тепло: енергія магнітного поля переходить у теплову.
Ніякої передачі тепла через склокераміку при цьому не відбувається. Якщо після закінчення готування скло і залишається теплим, то тільки тому, що воно нагрілося від дна каструлі, а не навпаки. Можна провести цікавий дослід, поклавши між склом і каструлею з водою аркуш паперу: під час нагрівання вода у каструлі закипить, але папір не згорить. Найбільш ефектно варіант цього досліду, який показують деякі демонстратори побутової техніки, виконується з використанням грошової купюри.
Вибір посуду
Який же посуд годиться для індукційної плити? Природно, тільки той, дно якого володіє феромагнітними властивостями, наприклад:
Індукційні панелі роблять перші успішні кроки і на нашому ринку, впевнено входячи до асортименту продукції практично усіх провідних виробників вбудовуваної кухонної техніки.
Принцип дії індукційного нагріву
У склокерамічних плитах зі звичайною конфоркою (спіральної, стрічкової або галогенною) тепло проходить наступний шлях: спочатку розжарюється нагрівальний елемент конфорки, потім – зона нагріву склокерамічного покриття плити, а вже від поверхні скла нагрівається дно посуду. Індукційна технологія нагріву відрізняється тим, що тепло виникає в самому дні посуду. Звідки воно там береться?
Під скляним покриттям плити знаходиться мідна котушка, по якій протікає
високочастотний електричний струм. Згідно законів, відкритих Фарадеєм, магнітне поле цього струму пронизуючи дно посуду, генерує у ньому
електрический струм. Дно каструлі являє собою не довгий дріт, а диск, тому струми в ньому ходять по колу, а не течуть лінійно. Ці вихрові електричні струми, що крутяться у дні каструлі і розігрівають дно, а з ним і їжу.
Є тільки одна умова, яка повинна в буквальному сенсі «залізно» дотримуватися: для того щоб індукційна конфорка працювала, дно посуду повинне бити виконано з матеріалу з чітко вираженими феромагнітними властивостями. Перевірку матеріалів на наявність таких властивостей робив у дитинстві кожен з нас, коли отримував у руки магніт: до одних предметів він не прилипав, до інших прилипав дуже охоче: це і були предмет из феромагнітного матеріалу. Під великим збільшенням можна було б розглядати в зрізі такого матеріалу області природної намагніченості (домени). У змінному магнітному полі відбувається часта зміна напрямку намагніченості цих областей, завдяки чому в днищі посуду виділяється тепло: енергія магнітного поля переходить у теплову.
Ніякої передачі тепла через склокераміку при цьому не відбувається. Якщо після закінчення готування скло і залишається теплим, то тільки тому, що воно нагрілося від дна каструлі, а не навпаки. Можна провести цікавий дослід, поклавши між склом і каструлею з водою аркуш паперу: під час нагрівання вода у каструлі закипить, але папір не згорить. Найбільш ефектно варіант цього досліду, який показують деякі демонстратори побутової техніки, виконується з використанням грошової купюри.
Вибір посуду
Який же посуд годиться для індукційної плити? Природно, тільки той, дно якого володіє феромагнітними властивостями, наприклад:
– посуд з нержавіючої сталі з феромагнітним дном;
– алюмінієвий посуд з феромагнітним дном;
– чавунний посуд.
А ось посуд з міді, алюмінію, жаростійкого скла та інших немагнітних матеріалів для такої плити не підійде.
Плюси індукції
Завдяки найбільш короткому шляху перетворення електричній енергії в теплову індукційні плити мають ряд переваг в порівнянні зі своїми конкурентками: вони швидко нагріваються, а енергії витрачають менше.
Індукційні плити вміють те, що і зовсім не під силу звичайним плитам. Наприклад, на короткий час (зазвичай до 10 хв) «перекидати» потужність однієї конфорки на сусідню. Цією функцією, яка називається "Бустер" (Booster) оснащені всі сучасні індукційні плити. Вона називається ще функцією інтенсивного нагріву.
Для того, щоб конфорки могли «ділитися» одна з одною потужністю, їх групують попарно (до речі, сааме тому і не буває 3 або 5 – ти конфорочних індукційних варочних панелей). У кожній парі є лідер – так звана основна конфорка, і підлеглий – залежна конфорка. На двох їм виділяється, скажімо 3800 Вт потужності. У номінальному режимі основна конфорка споживає 3000 Вт. Але якщо господиня увімкне функцію «Бустер», то конфорка відбере на час ще 800 Вт у залежної конфорки і видасть всі 3800 Вт загальної потужності. Наприклад, такою парою може бути, передня ліва (основна) і задня права (залежна) конфорки або передня права (основна) і задня ліва (залежна) конфорки.
Індукційні варильні панелі ряду виробників обладнуються достатньо потужними конфорками, так що залежна конфорка, яка працювала скажімо, на потужності 1400 Вт може віддати своїй основній напарниці 800 Вт, а сама тим часом продовжувати працювати на залишкових 600 Вт.
Інший приклад потужної індукційної конфорки – варіо-панель. Цей виріб формату «доміно» має тільки одну конфорку, але режим «Бустер» їй і не потрібен: конфорка сама, без всякої напарниці видає потужність до 3500 Вт, що дозволяє використовувати на ній традиційну китайську сковороду WOK, для якої, як відомо, потрібен досить сильний нагрів. Ось на що здатна магічна сила індукції. Замінити газовий пальник великої потужності – це уже не жарти.
– алюмінієвий посуд з феромагнітним дном;
– чавунний посуд.
А ось посуд з міді, алюмінію, жаростійкого скла та інших немагнітних матеріалів для такої плити не підійде.
Плюси індукції
Завдяки найбільш короткому шляху перетворення електричній енергії в теплову індукційні плити мають ряд переваг в порівнянні зі своїми конкурентками: вони швидко нагріваються, а енергії витрачають менше.
Індукційні плити вміють те, що і зовсім не під силу звичайним плитам. Наприклад, на короткий час (зазвичай до 10 хв) «перекидати» потужність однієї конфорки на сусідню. Цією функцією, яка називається "Бустер" (Booster) оснащені всі сучасні індукційні плити. Вона називається ще функцією інтенсивного нагріву.
Для того, щоб конфорки могли «ділитися» одна з одною потужністю, їх групують попарно (до речі, сааме тому і не буває 3 або 5 – ти конфорочних індукційних варочних панелей). У кожній парі є лідер – так звана основна конфорка, і підлеглий – залежна конфорка. На двох їм виділяється, скажімо 3800 Вт потужності. У номінальному режимі основна конфорка споживає 3000 Вт. Але якщо господиня увімкне функцію «Бустер», то конфорка відбере на час ще 800 Вт у залежної конфорки і видасть всі 3800 Вт загальної потужності. Наприклад, такою парою може бути, передня ліва (основна) і задня права (залежна) конфорки або передня права (основна) і задня ліва (залежна) конфорки.
Індукційні варильні панелі ряду виробників обладнуються достатньо потужними конфорками, так що залежна конфорка, яка працювала скажімо, на потужності 1400 Вт може віддати своїй основній напарниці 800 Вт, а сама тим часом продовжувати працювати на залишкових 600 Вт.
Інший приклад потужної індукційної конфорки – варіо-панель. Цей виріб формату «доміно» має тільки одну конфорку, але режим «Бустер» їй і не потрібен: конфорка сама, без всякої напарниці видає потужність до 3500 Вт, що дозволяє використовувати на ній традиційну китайську сковороду WOK, для якої, як відомо, потрібен досить сильний нагрів. Ось на що здатна магічна сила індукції. Замінити газовий пальник великої потужності – це уже не жарти.
Розумна електроніка
Індукційні варильні панелі здатні розпізнавати наявність на своїй поверхні посуду з феромагнітним дном: без такого посуду вони просто не увімкнуться. Для того, щоб конфорка увімкнулася, зазвичай потрібно перекрити посудом не менше 70% її площі, причому важлива навіть не стільки площа перекриття, скільки кількість феромагнітного матеріалу над конфоркою. Наприклад, на варильних панелях може загоратися світловий нндікатор «U». якщо встановлений на панель посуд має діаметр менше 80 мм. Індукційні панелі можуть навіть регулювати діаметр зони генерації вихрових струмів. Сенсори панелі «підженуть» діаметр зони нагріву під діаметр посуду, якщо він лежить в межах, допустимих для даної конфорки.
Індукційні варильні панелі здатні розпізнавати наявність на своїй поверхні посуду з феромагнітним дном: без такого посуду вони просто не увімкнуться. Для того, щоб конфорка увімкнулася, зазвичай потрібно перекрити посудом не менше 70% її площі, причому важлива навіть не стільки площа перекриття, скільки кількість феромагнітного матеріалу над конфоркою. Наприклад, на варильних панелях може загоратися світловий нндікатор «U». якщо встановлений на панель посуд має діаметр менше 80 мм. Індукційні панелі можуть навіть регулювати діаметр зони генерації вихрових струмів. Сенсори панелі «підженуть» діаметр зони нагріву під діаметр посуду, якщо він лежить в межах, допустимих для даної конфорки.
Немає коментарів:
Дописати коментар