Асортимент відомих виробників кухонних витяжок
дозволяє підібрати найбільш підходящу витяжку для найвишуканішої кухні
сучасного чи класичного стилю.
Дизайн,
високотехнологічність, функціональність - основні складові, на яких акцентують
увагу виробники сучасних витяжок.
Звертаючи увагу на стиль, колір, форму,
дизайн, комплектацію, потужність потрібно пам'ятати, що головна функція витяжки полягає у
виведенні (нейтралізації) з кухні запахів
та парів, що утворюються під час приготування їжі. Тому ми не будемо зупинятися на характеристиці концептуальних дизайнерських вирішеннях, таких, як приміром сенсорні датчики, дистанційне керування, унікальність форми та оздоблення, а розглянемо лише базові функції, на які слід звернути увагу при першочерговому огляді даного приладу.
Доказом
високого стандарту виробу може слугувати присвоєний продукту знак якості - наприклад
сертифікат ISO 9001
Варто також звертати увагу на шумність та рівень енергоспоживання.
За принципом
роботи усі моделі витяжок можна поділити на ті, що призначені для роботи у витяжному
режимі (повітря виводиться назовні), та у фільтруючому (реконвекційному) режимі
(повітря проходить через фільтри очистки від жирів та запахів, і потім, уже очищене,
повторно потрапляє у приміщення).
Вибір технічного
та дизайнерського виконання витяжки залежить від потреб, уподобань користувача та конструктивних особливостей
кухонних меблів.
Додатково
витяжки, що виводять повітря на зовні можуть комплектуватися вугільними
фільтрами. Вугільні фільтри (фільтри тонкої очистки) призначені для вловлювання
різноманітних запахів. Основу фільтра складає активоване вугілля, яке має
високі абсорбуючі властивості, тому вугільні фільтри особливо корисні, якщо у
приміщенні погана вентиляція. Усі вугільні фільтри є одноразовими: притягуючи
на себе молекули забруднень, вони поступово забруднюються і потребують заміни.
Звичайно, повністю видалити усі запахи з
приміщення не допоможе ні найпотужніша витяжка, ні вугільний фільтр. Але мати
на кухні витяжку з фільтром корисно незалежно від режиму роботи, оскільки він
захистить двигун прибору, допоможе краще
очистити повітря на кухні та захистить Ваші
меблі та стіни від жирових відкладень і накипу.
Але
слід памятати, що у фільтруючому режимі витяжка втрачає до 25-30% потужності. Тому не варто ставити повний комплект фільтрів запропонований компанією-виробником, якщо у цьому немає прямої необхідності.
Доведено, що надто довгий повітрохід чи повітрохід з безліччю
вигинів (особливо під прямим кутом), погіршує ефективність роботи витяжки,
зменшуючи тим самим її продуктивність, скорочуючи при цьому термін служби
двигуна. Не варто забувати про необхідність продавити стовб повітря у
вентиляційному каналі вашого дому (залежить від поверховості будинку).
У
витяжному режимі повітря з кухні повинно виводитись назовні з допомогою спеціального
трубопроводу, що має діаметр достатньої величини (120 мм. і більше) і не надто
довгої вигнутої форми. У фільтруючому режимі витяжка не приєднується до
трубопроводу. При даній конфігурації важливо проводити правильне
техобслуговування і при необхідності міняти вугільні фільтри.
На якій висоті над варильною поверхнею
необхідно встановлювати витяжку? На це запитання існують
абсолютно чіткі вказівки: якщо варильна поверхня газова, то не менше 80 – 85см.
Якщо варильна поверхня електрична, то можна закріпити витяжку трохи нижче – від
70 см.
Розрахунок
продуктивності витяжки
Для того,
аби досягнути максимально ефективної роботи кухонної витяжки, необхідно
правильно розрахувати її потужність.
Для
розрахунку необхідної потужності витяжки існує абсолютно чітка визначена формула: P=S
x H x 12х 1,3,
де P – потужність
витяжки в м3/год,
S – площа приміщення,
H – висота стелі,
12 – норма СЕС по оновленню повітря в кухонному приміщенні (12 раз за годину)
1,3 – коефіцієнт
мінімального запасу повітря (враховує поверховість будинку, забрудненість
вентиляційної шахти, вигини і довжину
повітроходу)
Для максимально точного
розрахунку можна скористатись скороченою версією формули P=S
x H x 12 Наприклад, для кухні площею 15кв.м з висотою стелі 2,6 м формула
виглядатиме наступним чином: 15кв.м х 2,6м х 12 = 468 м3/год. – це і є середня
потужність, необхідна Вам. При цьому замість коефіцієнту мінімального
запасу повітря до отриманого результату потрібно окремо додати
необхідне значення:
кожен
метр від шахти до витяжки +10%
кожен
вигин труби +10%
резервна
потужність +10-20% (на випадок, якщо їжа
пригорить)
Бажано вибирати витяжку з деяким запасом
потужності, тобто більш потужну і використовувати її на середньому режимі, що
значно знизить шумовий рівень і продовжить термін експлуатації витяжного
прибору.
Поради з профілактичного догляду витяжки
Процедура очистки фільтрів витяжок дуже проста. Касетний
металевий фільтр можна мити навіть у посудомийній машині, а жирові фільтри
можна мити вручну з використанням миючих засобів. Завдяки цьому можна бути
завжди впевненим у чистоті фільтрів Вашої витяжки. Турбота про фільтра є
важливим моментом в процесі експлуатації кухонної витяжки.
Металеві фільтри можна мити в посудомийній машині кожні
1–2 місяці, використовуючи звичайні миючі засоби для посуду.
Вугільні фільтри необхідно замінити по мірі їх заповнення,
в залежності від частоти використання витяжки. Або згідно інструкції виробника, що входить до комплектації витяжки. Одначе, також слід перевіряти
їхню ефективність і замінити їх одразу, якщо ви відчуваєте неприємний запах, що виходить з витяжки замість надходження (реконвекції) чистого відфільтрованого повітря у приміщення.
Що стосується корпусу, регулярно мийте його водою і хорошими
миючими засобами всередині та зовні. Не забувайте, що перед проведенням будь – яких робіт всередині корпусу необхідно вимикати витяжку від живлення, виймаючи штепсель з
розетки. Ніколи не використовуйте бензин, алкоголь, ацетон, хлорні розчини,
оскільки вони токсичні і легко займаються. Найкращим варіантом миючих засобів є вода і мило.
Не забувайте – від чистоти фільтру та витяжки загалом,
залежить чистота повітря у вашій кухні.
Немає коментарів:
Дописати коментар