середа, 5 червня 2013 р.

10 Правил проектування ідеальної кухні.



 Наступний перелік допоможе Вам вирішити найважливіші питання при проектуванні кухні Вашої мрії, щоб зробити її максимально зручною та комфортною.
1. Добре продумайте Ваші вимоги до кухні в даний момент та у близькому майбутньому.
Оскільки, як показує досвід, кухня використовується в середньому близько 15 – 20 років, перед покупкою кухні варто як слід обміркувати свої побажання і вимоги. На кухні ми проводимо достатньо багато часу, для багатьох цей показник складає 2/3 від загального часу перебування в приміщенні.  Тож, перебування на кухні повинно доставляти нам задоволення кожен день.
Особливості доступного простору. Це найважливіші дані, необхідні для визначення наявного простору для нової кухні. Визначальним, однак,
є не тільки план приміщення кухні, але й такі важливі параметри, як, наприклад, дані про підведення необхідних інженерних комунікацій (електрика, газ, вода і т.д.) Важливими також є: площа кухні (довжина, ширина, висота приміщення), розміри і висота підвіконь, розташування обідньої зони, альтернативні приміщення для зберігання продуктів. Тому уже для першого обговорення купівлі та планування кухні Ви повинні добре вивчити план приміщення з усіма необхідними параметрами.     
   Інформація про домашнє господарство і персональні дані.
Для чіткого планування кухні Вашої мрії слід звернути увагу на наступне:  
Порядок приготування їжі та харчування, ваш спосіб життя, графік закупівель, функція даної кухні (місце спілкування, приготування їжі і т.п.) Поряд із загальною інформацією важливими є такі дані, як: Зріст (щоб визначити оптимальну робочу висоту), працює правша або лівша (важливо для правильного зонування), вміст, який необхідно розмістити на кухні.
2. Визначте Вашу потребу у корисному просторі.
Проектуючи малу кухню ми зазвичай намагаємося щільно заповнити доступне місце меблями. Застосування високих верхніх шафок або кілька рядів верхніх шафок, що височіють аж до стелі, забезпечать максимальне використання поверхні стін. Та меблі не обов’язково повинні займати переважну частину приміщення кухні. Плануючи кухню зверніть увагу, що частину меблевої забудови можна встановити в іншому сусідньому приміщенні, використовуючи ніші з доступом від сторони кухні. Таким чином можна, наприклад, розташувати холодильник. Дуже важливим є вдале розпланування стільниці. Після монтажу на ній варильної поверхні і мийки має залишитися робоче місце. Не бажано проектувати навісні шафи чи полички над варильною поверхнею, якщо під ними не планується встановлювати витяжку. Саму ж витяжку бажано обирати на 30 см. ширшу від варильної поверхні, аби запобігти наростанню на торцях підвісних шаф та полиць жиру, що випаровується. Не бажано ставити поряд варильну поверхню і мийку: вода з вогнем не «дружать», а бризки на розжарені конфорки або відкрите полум’я досить небезпечні. Краще відокремити їх робочим столом або тумбочкою. На крайній випадок підійде мийка з додатковою поверхнею(крилом для сушіння посуду) з боку варильної поверхні. Не встановлюйте газову плиту на відстані менше 30 см. від вікна щоб уникнути задування вогню. Якщо на вікні передбачаються занавіски, розрахуйте додатковий простір, щоб уберегти їх від займання в разі поривів вітру. Зверніть увагу на доступ до духовки. Якщо дверка відкривається вперед, як у більшості моделей, відстань від фасаду духовки до протилежної стіни або меблів має бути не менше 1,2 метра, щоб Ви без зусиль могли витягувати деко. Якщо Ви виберете замість двох окремих, вузьких  шаф одну ширшу, то завдяки відсутнім бічним стінкам Ви виграєте близько 18% додаткового внутрішнього простору для розміщення Вашого вмісту.
  Робочий трикутник – холодильник – мийка – плита – має бути розташований так, щоб не знаходитись на проході. Сума довжин сторін робочого трикутника має бути не менше 3,5 метрів (інакше буде тісно і незручно), але і не більше 6,5 метрів (зайві пересування теж ні до чого). Якщо мийка майже завжди стаціонарна і прив’язана до водопроводу, плита більш менш рухлива за рахунок еластичного газового шлангу або електропроводу, то холодильник взагалі можна пересунути куди завгодно, корегуючи таким чином довжину периметра робочого трикутника.
3. Заплануйте зони кухні.
 Кожне вдале планування кухні починається з планування окремих зон для роботи на кухні. Розглянемо п'ять основних зон: 1)Запаси, 2) Зберігання, 3) Мийка, 4) Підготування, 5) Приготування.
  Розподіл на зони і їх розділення необхідно пристосувати під особисті потреби і власний режим роботи. Завдяки їх правильному розподілу переміщення і робочі процеси значно скорочуються. Враховуйте розподіл зон кухні згідно фізіологічних особливостей ( кухня для правші або кухня для лівші).
 У зоні «підготовка» знаходиться головна робоча поверхня на кухні. Ця робоча область між мийкою і варильною поверхнею обов'язково повинна бути досить видовженою і добре освітленою. Рекомендується ширина не менше 90 см. При розташуванні високих предметів меблів (пенали) або техніки, спробуйте не розривати ними робочу поверхню. Ця площа на кухні найнеобхідніша. Виберіть для них місце в дальніх кутах.
 
 4. Плануйте зберігання запасів в ергономічно правильно розташованих рівнях.
 Таке розташування значно економить час при щоденній роботі на кухні:
Часто використовуваний вміст: в легкодоступних ящиках безпосередньо під стільницею, в нижній області верхнього шафи.
 Періодично використовуваний вміст: у середній області нижньої і верхньої шафи.
 Рідко використовуване вміст: у верхній області верхніх шаф, в нижній області нижніх шаф. 
 5.  Використовуйте спеціальні шафи, призначені для відповідного вмісту.
Шафи для продуктів:
хліб, кава, чай, какао, консерви, пластівці, макарони, рис, приправи
напівфабрикати, цукор, борошно, манна крупа, солодощі.
Нижні шафи з шухлядами (зона "Зберігання"):
 Столові прибори, столовий посуд, кавовий сервіз, склянки, десертні миски,
пластмасові ємності, господарські дрібниці.
Шафа під мийку:
Контейнер для сміття, приладдя та засоби для чищення, засоби для миття посуду, мішки для сміття, кухонні рушники, господарські сумки.
Кутова шафа (наприклад, зона «Підготування»):
Кухонні прилади, допоміжні прилади, різні маленькі електроприлади, обробні дошки, оцет, масло, соуси, приправи, миски, кухонні комбайни, ваги, ємності для продуктів (заповнені)
Нижня шафа з ящиком для каструль (зона «Приготування їжі»)
Кухонний інвентар, сковорідки, каструлі, спеціальний посуд для духовки, металеві дека та решітки, форми та фольга для випічки, пристосування і компоненти для Випічки, кулінарні книги, інструкції з експлуатації.
 Нижня шафа з ящиком для пляшок (Зона "Приготування їжі"):
Оцет, олія і соуси .
 6. Передбачте ящики з високими задніми стінками і закритими боковими стінками.
 Це особливо важливо саме в ящиках для каструль і ящиках для запасів, де предмети часто зберігаються укладеними один на одного. Так, в одному тільки ящику Ви можете виграти до 55% додаткового корисного простору. Крім того, ящики заповнюються на велику висоту, вміст не випадає, габаритні предмети (ручки сковорідок) не виступають.
 7. Відмовтесь від дверей в нижніх шафах на користь шухляд.
Двері в нижній шафі з позиції ергономіки менш зручні, ніж ящики: Вам потрібно багато часу, щоб знайти необхідну річ, оскільки Ви не можете бачити вміст шафи. Вам доводиться нагинатися або, можливо, виймати частину вмісту шафи, щоб дістатися до речей, що знаходяться в глибині. Ящики й системи висунення, навпаки надають зручний огляд і оптимальний доступ. Найкраще обирати ящики повного висунення. Перевага ящиків повного висунення в порівнянні з частковим висуненням очевидна. Ви можете бачити відразу весь вміст ящика і однаково легко діставати з ящика будь – які  предмети.
 8. Підженіть висоту, на якій будете працювати, до вашого зросту.
 Робочу висоту Вашої кухні слід підганяти під Ваш зріст. а не навпаки. Тут застосовується просте правило: при зігнутих у лікті руках відстань між ними і робочою поверхнею повинна складати 10 – 15см. Правильна постава заощаджує Ваші сили та енергію. Також зверніть увагу, що для різних робіт деколи потрібна і різна робоча висота. Доведено, що зменшують навантаження на спину, наприклад: Розташовані вище робочого рівня посудомийна машина та вбудована техніка, Розташована нижче звичайного варильна поверхня.
Проектуючи настінні шафи, врахуйте зріст господині, щоб вона могла дістати в них будь – яку річ і не ударялась об них, працюючи за столом. Для середнього зросту (160 – 170см.) замість стандартних 60см, підійде відстань у 45см. від робочої поверхні до дна верхніх шаф і полиць. 
 9. Потурбуйтесь про толкове розміщення запасів за допомогою внутрішніх розділювачів.
Забезпечення порядку – це важливе завдання на кухні. За допомогою легко налаштовуваної системи шухлядних розділювачів простір у ящиках можна розподіляти за Вашим бажанням. Для цього у Вашому розпорядженні високоякісні лотки, поздовжні і поперечні розділювачі. Вони не вимагають особливого догляду і їх можна мити навіть в посудомийній машині.
   З допомогою шухлядних розділювачів Ви можете організовувати все за Вашими потребами: Продукти, Столові прибори, Господарські дрібниці, Тарілки, Пластмасові ємності, Приладдя для чищення, Кухонні прибори, Приправи, Пляшки, Обробні дошки, Кухонний інвентар, Каструлі/кришки, Сковорідки.
 10. Подбайте, щоб фурнітура на вашій кухні була достатньо сучасною та якісною.
  Дешева фурнітура дозволить дещо зекономити на загальній вартості кухонного гарнітуру, проте новаторські можливості дорожчих систем забезпечують рівномірне м'яке і безшумне закривання ящиків і дверей. Абсолютно незалежно від того, з якою силою закривається шухляда або дверка. І цей комфорт Ви зможете відчувати кожен день впродовж багатьох років.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вибираємо мийку

Насправді, найбільше часу на кухні, кожній господині доводиться проводити не за варильною поверхнею, а за мийкою, навіть якщо кухонний гар...