четвер, 20 червня 2013 р.

Великі холодильники – side – bу – side.




   Після другої світової війни, наприкінці сорокових, початку п'ятидесятих років у багатьох звичайних радянських сімей все ще не було холодильника. Продукти зберігали або за вікном, або у вентиляційній трубі. Так тоді жила  переважна більшість з тих, для кого маленький холодильник був великою недоступною розкішшю. У той же час в Америці уже з'явилися перші холодильники серії side – bу – side. Які трохи більше, як через пів століття стають все більше популярними і у нас. Отже, чим це диво американської інженерної думки відрізняється від звичних нам побутових холодильників?
  Спершу, потрібно сказати, що холодильники side –  bу – side – це великі холодильники. Традиційна глибина корпусу (у різних виробників) від 700 до 900 мм. ширина може становити від 800 до 1200 мм., висота різниться з межах від 1700 до 1900 мм. У європейських моделях глибина холодильника, як правило, менше – близька до стандартних для всієї кухонної техніки і меблів – 600 мм. Але головна відмінність від звичних нам приладів не в цьому, зараз двокамерні холодильники стали звичайними на наших кухнях, в деяких моделях морозильна камера знаходиться зверху (такий тип компонування називається Тор Mount), в інших – знизу ( Bottom Mount), в холодильниках типу side – bу – side, обидві камери рознесені по горизонталі, вони знаходяться поруч одна з одною, кожна має окрему дверку. Такі холодильники мають загальний корисний об'єм від 525 до 800 л. У типових side – bу – side об’єм розподілений таким чином: третина припадає на морозильну камеру, решта – холодильне відділення. Спочатку вони проектувалися і випускалися для потреб великих сімей, в яких заведено закуповуватися продуктами раз на один або два тижні. Тепер така традиція з'явилася і в багатьох українських сім'ях, що поряд з появою великих кухонь у нових будинках дозволяє звертати увагу на холодильники side – bу – side.
 Обов'язковою рисою кожного side – bу – side є організація декількох температурних зон з керованим кліматом. Серед них – камера з нульовою температурою (так звана "зона свіжості" або «живе повітря») відсік із змінною вологістю, відділення для зберігання напоїв і, зрозуміло, морозильне відділення. "Зона свіжості", в якій підтримується температура від 0 до +1°С служить для кращого збереження продуктів, які швидко псуються, таких як свіже м'ясо і риба. Цей відсік є ізольованою камерою, охолоджуваної потоками повітря з морозильника. Камера, герметична, тому повітряні струмені проникають всередину, завдяки чому забезпечується підтримка природної вологості свіжих продуктів.   Зелень, фрукти і овочі варто зберігати у відділенні із змінною вологістю, яку можна регулювати за допомогою панелі керування. Режим високої вологості забезпечить оптимальні умови для свіжих овочів і не дасть пов'янути зелені. А сухе повітря, подача якого легко вмикається, допоможе зберегтися фруктам протягом тривалого
часу. Також у side –  bу – side є можливість додаткового охолодження напоїв, вони, як правило, зберігаються у спеціальному відсіку дверки, де підтримується температура на 3 градуси нижче, ніж у холодильній камері. У морозилці ж встановлена
​​робоча температура –18°С, а технологія No Frost є обов'язковим стандартом.
  Ще однією обов'язковою функцією розглянутих агрегатів є термостатна система. Вона покликана підтримувати вибрані на панелі управління температурні режими в морозильній і холодильній камерах незалежно один від одного. Причому відхилення температур від заданих користувачем значень не перевищує 1°С. Наступний наявний у side – bу – side корисний, але досить складний у виконанні пристрій – це льодогенератор. Вбудована у дверку холодильника система роздачі льоду і води дозволяє отримувати приблизно 4 кг. льоду на добу у вигляді кубиків або льодових крихт. Також є варіант отримання з того ж джерела просто охолодженої води.   Робота пристрою побудована на тому, що відфільтрована вода надходить в охолоджувану форму для майбутніх кубиків, де, замерзаючи, наростає шар за шаром. Готові шматочки льоду потрапляють в окремий відсік. Якщо в льодогенераторі передбачена функція подачі крижаної крихти, крижані шматочки розмелюються вмонтованим млином. Природньо, що функціонування льдогенератора передбачає підключення холодильника до водопроводу за допомогою мідного або пластикового шлангу. У трубу з холодною водою врізається кран, а до нього, через спеціальні перехідники під'єднують шланг, який подає воду у зовнішній або вбудований фільтр холодильника, що у декілька етапів очищає водопровідну воду. Фільтраційні колби виготовляються у вигляді змінного картриджа, якого вистачає приблизно на рік користування. Він кріпиться в особливому гнізді на задній стінці холодильника або дистанційно, у будь – якому зручному місці (наприклад, під мийкою).
   На цьому відмінності холодильників side – bу – side від звичних нам Bottom Mount або Тор Mount не закінчуються. Є ще один досить важливий аспект. Ми давно звикли до того, що теплообмінник холодильника знаходиться на задній
стінці приладу, що не дозволяє нам прилаштувати його впритул до стіни і змушує кілька разів на рік очищати теплообмінник від бруду та пилу. У side – bу – side все по – іншому. Задня стінка – гладка і плоска, теплообмінник же знаходиться в самому низу, під днищем холодильника, що дозволяє розташовувати прилад впритул до стіни або вбудовувати його у кухонний гарнітур. Також сучасні моделі side – bу – side мають вдосконалений варіант теплообмінника, який майже не збирає пил і не вимагає частого очищення. Єдине обмеження для розташування в кухонному просторі таких приладів – це заборона на установку їх на підлозі з підігрівом, яка знижує термін служби компресора.  Американські фірми – виробники побутової техніки дуже серйозно відносяться до надійності і довговічності своїх виробів. У стінки та дверки холодильників вбудовується арматура з міцної сталі, зовнішні панелі покриваються емаллю у кілька шарів, а іноді стінки і дверки ще й оббиваються міцним пластиком з різноманітним тисненням, наприклад з фактурою дерева або шкіри. Дверки всіх моделей даних холодильників витримують вантаж до 60 кг. А крім звичної світлової та звукової сигналізації, яка попереджає про те, що дверка не закрита, обов'язково в наявності є спеціальна система доведення, яка завжди сама прикриє дверку, якщо вона залишилася відкритою.
    Купуючи холодильник side – bу – side, крім надійності, можна бути
впевненим також у його комфортабельності і зручності в експлуатації. Наприклад, майже у всіх моделях передбачений режим «Відпустка». Досить його увімкнути, і холодильна камера буде працювати за необхідного мінімуму, економлячи вам електроенергію і ресурс самого холодильника.
   Side – bу – side – це американський винахід, і до цього часу американські компанії є практично безперечними лідерами з виробництва цих холодильників, серед них зокрема, варто згадати компанії: Amana, Northland, General electric, Maytag, Viking. Відомі європейські фірми, що спеціалізуються на випуску серій Тор Mount або Bottom Mount, замовляють виробництво side – bу – side у американських партнерів і продають під своєю маркою. Виняток становлять холодильники від LG, Daewoo і Samsung – ці агрегати виготовляються безпосередньо у Кореї. Також великі європейські виробники побутової техніки займаються тюнінгом одержуваних зі Штатів холодильників side –  bу – side: змінюють облицювання, ручки та інші елементи декору.
    До речі, зараз усе більшу популярність отримує побутова техніка, виконана з нержавіючої сталі або хоча б з обробкою «металік», хоча і виконані у різних кольорах панелі ще не втратили своєї актуальності. Також зараз усе частіше на сучасних кухнях можна зустріти побутову техніку взагалі і холодильники side – bу –  side зокрема з панелями обробленими під шкіру, дерево, хутро або гобеленову тканину. Це надає індивідуальності конкретній кухні, дозволяє створити неповторні поєднання кольорів та матеріалів, витримати кухню в єдиному стилі, організувати простір прийнятним для себе чином, перетворюючи холодильник зі звичайного побутового приладу у цікавий елемент інтер'єру з традиційним набором функцій, властивих side – bу – side.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Вибираємо мийку

Насправді, найбільше часу на кухні, кожній господині доводиться проводити не за варильною поверхнею, а за мийкою, навіть якщо кухонний гар...