Приготування
їжі може приносити справжнє задоволення, та ми б з радістю обійшлись без
брудних, негігієнічних відходів, які воно з собою несе. Навіть якщо
Ви живете у багатоквартирному будинку і комунальні послуги, що Вам надаються,
включають сміттєпровід та регулярний вивіз сміття, у Вас все ж виникають деякі
проблеми, пов’язані з утилізацією харчових відходів. Залишки їжі, у вашому
відрі для сміття створюють цілу купу незручностей, навіть якщо зберігати їх не
довго. Вони приваблюють комах, гризунів і створюють неприємний запах на Вашій
кухні. Неприємною є і сама процедура виносу сміття. Подібна проблема у жителів
заміських котеджів. Добре коли в котеджному містечку передбачений централізований вивіз сміття і виставлені за
ворота мішки рано чи пізно заберуть, хоча влітку, неприємний запах швидко
розповсюджується, створюючи додаткові незручності. Якщо у вас свій будинок, то
проблема утилізації харчових відходів ще більша – адже вивіз сміття за містом
зазвичай влаштований не кращим чином, а сміттєві пакети точно не прикрашають присадибну
ділянку. В розвинутих країнах Європи та в Америці зокрема уже близько 50 – ти
років активно застосовують більш гігієнічний спосіб утилізації відходів – використання
діспозерів. Даний прилад дозволяє одразу ж з мийки відправити у каналізацію майже всі
харчові відходи, позбавляючи від залишків їжі, що протікають з пакетів із
сміттям, і, як наслідок, мух та комах. Саме відсутність харчових відходів
гарантує відсутність неприємних ароматів на кухні, а об'єм сміття одразу ж
зменшується у 2 – 3 рази. Отже, вам не потрібно постійно думати про те, чи не
забули ви винести відро зі сміттям. З діспозером вам потрібно буде вивозити
набагато менше сміття, і це вже будуть відходи без неприємних запахів і без
залишків їжі.
Діспозер або ж подрібнювач побутових відходів – це спеціальний компактний прилад, який встановлюється безпосередньо під раковиною мийки на місце сифона та підключається до системи каналізації (варто зауважити, що при монтажі пристрою в котеджі потрібно підключати його до централізованої системи каналізації). По суті, це моторизоване відро для сміття. Для процесу подрібнення достатньо просто відкрити кран холодної води, скинути відходи у зливний отвір раковини та натиснути кнопку запуску диспозера. Усі органічні залишки їжі потрапляють до подрібнювача через вхідний отвір дробильної камери, де і відбувається подрібнення органічного сміття на дрібні частинки. Після подрібнення однорідна кашоподібна суміш разом із водою змивається в каналізацію. Доречі, тверді відходи діспозеру не лише не шкідливі, а й навіть корисні – вони забезпечують чистоту в дробильній камері та свободу обертання подрібнюючи елементів. Навіть, рекомендується періодично перемелювати курячі та інші дрібні кісточки для само очистки приладу і очищення стінок каналізаційних труб від можливих жирових відкладень. А от продукти з волокнистою та жилкуватою структурою при подрібненні утворюють грудочки, які спливають, як поплавок, і їх дуже важко змити. Протипоказані діспозеру і розпарене лушпиння цибулі, особливо у великих кількостях, а також гарячий жир і топлене масло – вони можуть налипнути на подрібнюючи елементи, а окрім того, засмітити труби каналізації.
Переваги
використання діспозера:
1. Робить непотрібними
брудні відра для сміття та вічно протікаючі мішки для сміття, що забруднюють
підлогу на кухні та прихожій.
2. Позбавляє Вас від
стомлюючої необхідності збирати харчові відходи. Ніяких об’їдків і неприємних
запахів, що приваблюють комах та гризунів.
3. Зменшує об’єм сміття, що
виноситься, позбавляє від необхідності дезинфекції сміттєвих відер, лишніх
походів на смітник.
4. Гігієнічний, оскільки
позбавляє від головного джерела бактерій та грибків на кухні.
5. Не потребує собливого
догляду або контролю.
6. Ви економите на купівлі
сміттєвих мішків та засобів дезинфекції відра для сміття, а також економите час
на викидання харчових відходів, адже тепер ви позбуваєтесь їх за 20 – 30
секунд, не виходячи з кухні.
Безумовним
лідером, як в плані виробництва, так і в
плані використання діспозерів являються Сполучені Штати Америки. Саме там у
1927 році побачив світ перший подрібнювач побутових відходів. Сучасні американські
господині ставлять його на третє місце в списку своїх побутових потреб, після
пральної машини і бажання мати «побільше шафок». У Європі та інших країнах попит на нього стрімко
зростає: дослідження проведені в Англії, Австралії, Новій Зеландії, Бразилії,
Тайвані і Японії, показують, що більшість споживачів бачать подрібнювач
побутових відходів частиною своєї кухні. Поки що діспозер – досить велика
рідкість у наших магазинах. Ряд моделей можна знайти в Інтернет – магазинах, в
салонах з продажу мийок, сантехнічного обладнання та побутової техніки. У нас
на ринку зустрічаються американські електричні діспозери IN – SINK – ERATOR
(ціна від 200 до 500 доларів) та гідропривідні апарати фірми HydroMaid (від 400
доларів). Європейських виробників представляють моделі фірм Whirlpool і Bosh –
Siemens. Досить часто діспозери поставляються в комплекті з іншою побутовою
технікою для вбудовування у готові кухонні меблеві набори, утворюючи тим самим
готову «кухню під ключ».
Технічні
характеристики
Перш ніж
зважитись на покупку «кухонного помічника», слід трохи розібратись в технічних
характеристиках приладу. При виборі діспозера насамперед необхідно зрозуміти,
скількох членів сім'ї буде обслуговувати даний прилад, і які приблизно обсяги
відходів планується переробляти. Сім’ї з трьох чоловік немає
змісту купувати агрегат, розрахований на середніх розмірів ресторан, а
малопотужна модель навряд чи зможе повністю задовільнити потреби жителів
котеджу. Першим і основним показником є потужність
двигуна. Чим вона вища, тим швидше йде переробка і тим більш крупні відходи
можна подрібнювати. Розрізняють диспозери також за об’ємом дробильної камери та рівнем
звукоізоляції. Шум, що видає подрібнювач не дуже великий і складає в
середньому 50 – 70Дб, але виробники намагаються знизити і цю величину. Можна
стверджувати, що при роботі на самих високих оборотах (наприклад, при перемелюванні
коров’ячих чи свинячих кісток)
подрібнювач створить не більше шуму, аніж увімкнута кавомолка. Найбільш
досконалі і дорогі моделі діспозерів мають деякі додаткові функції:
пневматичною системою керування, авто реверсом, що дозволяє диску обертатися у
різні сторони ( це може знадобитися у випадку заклинювання). Корпус дробильної
камери виконується або з пластика, або з нержавіючої сталі. Останній варіант,
більш бажаний, оскільки набагато довговічніший полімерного аналога.
Перш ніж
замовляти діспозер в інтернет – магазині, необхідно спочатку зайти на сайт
виробника бажаного приладу і уточнити інформацію про його потужність і
можливості для конкретної моделі. Така обережність необхідна через те, що часто
продавці інтернет – магазину, де представлена різнопланова
продукція, слабо орієнтуються в технічних даних. Краще купувати діспозер в
спеціалізованих магазинах (салони побутової техніки, меблевих салонах,
магазинах, що торгують кухонними мийками), де продавці відмінно орієнтуються в
моделях та можливостях даного агрегату. Тоді при покупці необхідно буде
озвучити плановане навантаження на діспозер, і консультанти підберуть агрегат з
оптимальним обсягом дробильної камери і потужністю двигуна. За типом
приводу діспозери бувають електричні і механічні.
В електричному подрібнювачі під дією відцентрової сили сміття потрапляє у дробильну камеру, де за допомогою спеціального диска з тупими імпеллерними молоточками, що обертаються навколо своєї осі (на 180 або 360 градусів, в залежності від моделі), відбувається подрібнення відходів об ребристі стінки пристрою. У електричного діспозера в системі немає ніяких ножів чи лез і, відповідно, відсутня небезпека випадкової травми. У той же час електричний агрегат справляється не з усіма видами харчових відходів і при роботі видає слабкий шум (в межах 50 – 70 дБ, для порівняння – шум при работі пральної машини у режимі віджиму може досягати 80дБ). Моделі електричних подрібнювачів відрізняються : потужністю, рівнем шуму, об’ємом дробильної камери, габаритними розмірами, додатковими особливостями, гарантією. Електричному агрегату «по зубах» практично всі органічні відходи, включаючи об'ємні шкірки кавуна, шкірку фруктів / овочів, фруктові кісточки і навіть невеликі курячі та свинячі кістки. Небажано «згодовувати» цьому приладу будь – які волокнисті відходи (шкірку бананів, качани кукурудзи, лушпиння цибулі), оскільки в системі немає ножів, які б шаткували складні матеріали. Необхідно стежити, щоб у подрібнювач не потрапляли нитки, ганчірки, металеві предмети і пробки – з такими відходами діспозер, найімовірніше, не впорається і є ризик поломки приладу.
Плюси:
- Працює від звичайної розетки і подрібнення здійснюється за рахунок перетирання відходів рухомими дробильними поршнями або тертям по ребристих стінках подрібнювача.
- Легко впорається з шкіркою овочів і фруктів, горіховою шкаралупою, кавуновими шкірками, курячими кісточками, рибою, з одноразовими паперовими рушничками та серветками, недопалками.
- У багатьох моделях є кнопка аварійної зупинки, після натискання на яку відбудеться відключення приладу і можна витягнути вручну зайвий предмет.
- Автоматичне вимкнення при попаданні в подрібнювач столових приладів.
- В управлінні вони надзвичайно прості: після включення холодної води досить одноразово натиснути кнопку.
- Електричний діспозер безпечніший для дітей у порівнянні з механічним
- 100% електробезпека, у випадку пробою електроізоляції двигуна забезпечується за рахунок спеціальних електроізолюючих композитних матеріалів, з яких виготовлена верхня частина корпуса подрібнювача, що приєднується до мийки через роз’єм Quick – Lock.
Мінуси:
1.
Не вдасться подрібнити поліетилен, крупну риб'ячу
луску у великій кількості, цибулиння, сельдерей, кукурудзяні качани, бананові шкірки, великі
кістки, тканину та ін. У приладі спрацює захист і він зупиниться. Тому усе вище перелічене
краще викидати традиційним способом.
2. У деяких
моделях відсутня кнопка аварійної зупинки.
3. Для підключення до
електромережі потрібно викликати кваліфікованого електрика.
4. Шумний електродвигун.
5. Використовує додаткове
джерело електроенергії.
6. Не може ефективно
подрібнити всі види харчових відходів.
7.
Для деяких моделей потрібні додаткові перехідники.
Механічний або гідропривідний діспозер працює від напору води, який приводить в дію кілька ножів зі стальними лезами. 42 водяні форсунки утримують харчові відходи в подрібнювачі, у той час, коли його потужний механізм коливальної дії працює настільки безшумно, що Ви практично завжди забуваєте про нього. Дані ножі перетворюють відходи у дрібні часточки, що легко змиваються в каналізацію. Головні переваги даного типу діспозера – «всеїдність» системи і її безшумність. гідропривідний діспозер без особливих зусиль впорається з жорсткими, волокнистими відходами, з практично будь – якими кістками і горіховою шкаралупою. Виробники запевняють, що агрегат впорається навіть з осколками битого посуду. З недоліків слід зазначити деяку дорожнечу механічних агрегатів. Також наявність у системі ножів (хоч і закритих) допускає мінімальний ризик отримання травми.
Плюси:
1.
При робочому тиску води
2,8 – 4,5 бар здатний
забезпечити зусилля крутного
моменту більше 1 к.с.
2. Справляється
з кісточками авокадо, курячими
кісточками, горіховою шкаралупою, картопляним лушпинням, банановими шкірками і
навіть з шматками розбитого
посуду.
3.
Для приведення в дію
такого діспозера достатньо всього
лише відкрити кран з водою.
4. Не витрачають
електроенергію.
5. Немає двигуна, який може
перегоріти та підшипників, які можуть зноситися
6. Легко і швидко
встановлюється. Практично кожен, прочитавши інструкцію може сам його
встановити, але підключення до каналізації має проводитись як мінімум
кваліфікованим сантехніком.
7. Відсутня небезпека
ураження електричним струмом.
8. Працює майже безшумно та
плавно без вібрацій.
9. Простіший по конструкції
аніж електричний, а отже довше прослужить.
Мінуси:
1. Якщо в сім'ї є діти, то краще обрати електричну модель.
2. Є ризик отримати травму.
3. Дорожчі від деяких
електричних моделей.
4. Тиск води
повинен досягати 3 – 6 атмосфер (5 кг/см3). При тиску менше 2,8 атмосфер прилад
не працюватиме ефективно.
5.
У будинках з власною
водопровідною системою буде доцільним
встановити додатковий регулятор тиску води.
Встановити діспозер можна і без допомоги фахівця. Єдина складність може виникнути з установкою його в нестандартних або старих мийках. Неакуратними діями Ви ризикуєте безповоротно зіпсувати собі зливну трубу. Тому для встановлення діспозера у нестандартну раковину рекомендується викликати майстра – він за допомогою перехідників налагодить роботу пристрою. Висота вхідного отвору в каналізацію не регламентується, однак необхідно врахувати наявність нахилу зливної труби (від діспозера), не менше 1 – 2 градусів. Це необхідно для природного зливу води в каналізацію. І не варто забувати, що при встановленні електричного приладу до мийки має бути проведено електрику, причому не просто перехідник, який не витримає першого ж попадання вологи з мийки, а повноцінна ізольована система.
Подрібнювачі (утилізатори, діспозери) харчових відходів
спроектовані так, що підходять для усіх типів мийок з любого матеріалу зі
стандартним зливним отвором 90 мм. Вони монтуються під мийкою і при цьому
залишається достатньо місця під стільницею. Зливний отвір в мийці з нержавіючої
сталі збільшується за допомогою спеціального фірмового приспосіблення. Діспозер
може бути встановлений як у односекційну, так і у двох (три – ) секційну мийку.
Коли подрібнювач не використовується, він виконує роль звичайного сифона, вода
безперешкодно протікає через отвір на диску.
Як
користуватися подрібнювачем?
Основна умова
роботи обох типів діспозерів – наявність постійного напору води. «Всуху» дані
прилади працювати не можуть. Тому завжди необхідно дотримуватися такої
послідовності дій при включенні і виключенні діспозера:
1. Відкрийте кран холодної
води.
2. Увімкніть подрібнювач і завантажте харчові
відходи в зливний отвір мийки. Переконайтеся, що в зливний отвір не потрапили
столові прилади або неорганічні відходи.
3. Залиште подрібнювач працюючим
до тих пір, поки не почуєте тільки звук двигуна і води.
4. Після завершення процесу
подрібнення, дайте холодній воді протекти ще на протязі 10 секунд для того, щоб
промити прилад і каналізацію, після чого вимкніть подрібнювач.
Подрібнення харчових відходів рекомендується
проводити при включенні холодної води з наступних причин: холодна вода при
довготривалій роботі подрібнювача виконує функцію охолоджувача для двигуна і
запобігає його перегріву; подрібнення відходів у холодній воді не розчиняє жир,
що міститься в них і не накопичує їх на
зливних трубах каналізаційної системи.
У разі
дотримання цього порядку дій гарантується якісна робота і тривалий термін
служби приладу. При вимкненому подрібнювачі Ви можете скільки завгодно довго
користуватися гарячою водою для миття посуду та інших операцій, оскільки він
вільно пропускає крізь себе гарячу воду без будь – яких шкідливих для себе наслідків.
Якщо ж по недогляду в дробильній камері залишились не подрібнені харчові
відходи і з'явився запах, його можна легко усунути простою промивкою великим
струменем гарячої води з сіллю і содою.
Безпека
Сучасний діспозер безпечніше більшості кухонних приладів. В електричному агрегаті немає ножів, а значить, травму отримати практично неможливо. Щоб виключити небезпеку ураження електричним струмом, використовується пневматичне управління – кнопка включення в приладі посилає повітряний, а не електричний імпульс. У механічному агрегаті хоч і є леза, але вони не становлять небезпеки через особливості конструкції приладу. Якщо ж у прилад випадково потрапив металевий предмет, наприклад вилка або ложка, то він автоматично вимикається або переходить на холостий хід.
Сучасний діспозер безпечніше більшості кухонних приладів. В електричному агрегаті немає ножів, а значить, травму отримати практично неможливо. Щоб виключити небезпеку ураження електричним струмом, використовується пневматичне управління – кнопка включення в приладі посилає повітряний, а не електричний імпульс. У механічному агрегаті хоч і є леза, але вони не становлять небезпеки через особливості конструкції приладу. Якщо ж у прилад випадково потрапив металевий предмет, наприклад вилка або ложка, то він автоматично вимикається або переходить на холостий хід.
Така
система утилізації проста, надійна і відносно безпечна, але у будь – якої
практичної господині можуть виникнути цілком реальні хвилювання: а чи не заб’ються
сантехнічні труби, якщо в раковину щодня спускати по декілька кілограмів
харчових відходів? Насправді ризик виникнення засмічення невеликий, якщо об’єм
води, що зливається буде достатнім (не менше 400 л/г ). Окрім
того, дослідження проведені закордонними спеціалістами, підтвердили що
подрібнені діспозером відходи мають позитивний вплив на систему каналізації:
розчинені у воді часточки їжі прочищають труби, і вони не покриваються жиром.
Слід зауважити, що діспозер не лише дозволяє підтримувати чистоту на кухні, але
й грає не останню роль у покращенні екологічної ситуації, частково вирішуючи
проблеми збору сміття та переповнених сміттєзвалищ.
Зараз діспоузери встановлені більш ніж у половині
домогосподарств США і є стандартним елементом оснащення більш ніж 80% нових
будинків. На сьогоднішній день подрібнювачі харчових відходів вільно використовуються
більш ніж в 50 країнах, включаючи Англію, Італію, Іспанію, Канаду, Мексику і
Австралію. У Франції обмеження на використання подрібнювачів були зняті після
ретельного дослідження, проведеного в 1985 – 86 роках. Найбільш серйозні
дослідження, проведені у Швеції, встановили факт того, що використання
подрібнювачів протягом декількох років не призвело до якого – небудь
негативного ефекту для системи будинкової та міської каналізації. Використання
діспозера не завдає негативного впливу на функціонування септика. Дослідження,
проведені Агентством Охорони здоров'я США, довели, що подрібнені відходи при
попаданні в септик не впливають на процеси утилізації органічних відходів.
Додаткові витрати
Фахівці підрахували,
що води при користуванні
подрібнювачем додатково витрачається трохи більше трьох літрів в день на
одну людину (загальний розхід води на сім’ю виросте всього на 2,6% від
загальної кількості використовуваної води за добу), а
споживання електроенергії за місяць у диспозера з
двигуном потужністю 0,55 к.с. таке ж, як
і при горінні лампочки у 100 Ватт протягом
години (3,7 Ватт/год.).
Технічне обслуговування.
Виробники
діспозерів в один голос стверджують, що прибор не потребує технічного
обслуговування, оскільки у ньому немає ножів, що потребують заточки чи змінних
фільтрів. І все ж в процесі
експлуатації можуть виникати деякі труднощі. Частіше за все доводиться
стикатись з проблемою заклинювання, коли у подрібнювач потрапляє твердий
предмет, який йому «не по зубах». Та з подібною проблемою цілком можна
справитись і без допомоги спеціалістів сервісного центру. Достатньо відключити
діспозер з електромережі, а тоді просто вийняти сторонній предмет. Це цілком
безпечно, оскільки поранитись просто немає до чого, та про всяк випадок краще
скористатись щипцями або гачком.
Якщо під
час робочого процесу діспозер раптово зупинився, це не завжди означає поломку.
Можливо, просто спрацювала система захисту від перевантаження. Якщо ж
подрібнювач увімкнений, диск обертається, але відходи не скидаються в каналізацію,
значить, щось заважає рухові кулачків. Так чи інакше, спеціалісти сервісних центрів
стверджують, що переважна більшість проблем виникає не у зв’язку з заводським
браком ( конструктивно прилад досить простий, там не так багато деталей, які
можуть вийти з ладу), а по причині неправильної експлуатації.
Отже,
діспозер піднімає Ваш настрій і задоволення від перебування на кухні, тому що харчові
відходи просто змиваються водою, а значить – менше бруду, бризок і збирання. Набагато
простіше позбавлятися від відходів по мірі їх появи, аніж залишати гнити у
сміттєвому відрі. Можливість змити
відходи в кухонну раковину означає менше нахилів до сміттєвого відра і походів
до сміттєвого контейнера. Подрібнювач харчових відходів компактний і
розміщується під мийкою, не займаючи місце на полицях і в шафах.
Тож, під
час планування чи перепланування кухні подумайте про важливість зручності на
кухні, гігієни і того, як подолати проблему харчових відходів.
“Я не міг би закрити свій перший дім без пана Бенджаміна Лі! В цій угоді Бенджамін та його команда пішли за мене. Він з легкістю впорався з моїм дуже жорстким розворотом і завжди був доступний для мене, коли у мене були запитання (а в мене було багато), навіть коли він був далеко від офісу, що я дуже вдячний! Він та його команда впорались із багато продавців у останню хвилину і невтомно працювали, щоб переконатись, що я можу закрити до закінчення терміну оренди (і моєї допомоги на перший внесок). Містер Бенджамін - надзвичайно обізнаний співробітник з питань позик, ввічливий і терплячий. Я пройшов кілька пропозицій щодо нерухомості до моєї остаточної покупки, і Бенджамін був там, щоб допомогти у кожному, часто координуючись із моїм агентом за кулісами. Я відчував підтримку протягом усього процесу. Завдяки Бенджаміну та невтомним зусиллям його команди, я тепер пишаюся власником будинку! Я б закликав Вас розглянути Бенджаміна Бріеля Лі для будь-якого виду позики. Пан, Бенджамін Лі Контактна інформація. Через WhatsApp + 1-989-394-3740 Електронна пошта - 247officedept@gmail.com.
ВідповістиВидалити